Temetés

Isten egyik legfontosabb vonása az, hogy szánakozik az ember szomorúságán. Ebből a lelkületből élünk mi is. A szánakozáson túl azonban reményt is hirdetünk. Jézus feltámadt! Ez azt jelenti, hogy nekünk is életünk lehet, sőt velünk együtt azoknak is, akikeket most gyászolunk. Ezeket az érzéseket, ezt a hitet szeretnénk megszólaltatni a temetéseken. Szomorkodunk és reménykedünk

Mit kell tenni?

Elsőként is egy lelkészt kell találni! (Pl: Koczor Tamás. Telefonszáma: 06 20 8242 158 E-mail címe: tamas.koczor@lutheran.hu Ha nem veszi fel a telefonját, hangüzenet helyett inkább írjon egy SMS-t, visszahívja egészen biztosan!)  A megbeszélés időpontját érdemes akkorra időzíteni, amikor a temetkezési vállalat már kijelölte a temetés időpontját. A megbeszélésnél egyszerű adatokra is szükség van az anyakönyvi bejegyzésekhez (a születés és halál helyének és idejének adataira, az elhunyt foglalkozására és lakcímére)  Ez az az idő, amikor el lehet mindent mondani, érzéseket és kívánságokat. A lelkész segít abban, hogy minden lényeges elhangozzon, ugyanakkor titoktartásra is kötelezett.

Kell életrajzot írnom? Mit mond el a lelkész arról, akit gyászolok?

A beszélgetés során elhangzottak egy része olyan, amit a gyászolók szívesen elmondatnának a lelkésszel a temetésen is. A lelkész feladata elsősorban Isten üzeneteinek továbbítása abban a szomorú órában, de szívesen elmond ezek közül néhány fontosabb dogot. Ezt a mondatot érdemes használni: “szeretném, ha ezt elmondaná…” , de olykor ezt is: “szeretném, ha ez nem hangozna el…” – ezek segítenek. A lelkész is javasol néhányat ezek közül. Ez a rész a gyászolók és a lelkész közös kialakítására vár. A lelkész azonban elsősorban igehirdetést tart, tehát Istenről beszél.

Mi történik a temetésen?

A temetési szertartás fontos része, hogy az emberek nyugodtan gyászolhassanak. Minden mondat ezt próbálja segíteni. A gyász befelé fordultságát csupán azzal töri fel, hogy megpróbálja a tekintetünket a halálról a szánakozó Isten felé fordítani.

A temetési szertartás éppen ezért inkább hordozza a gyászolókat.

Mennyibe kerül – avagy szolgálat vagy szolgáltatás?

A keresztelés, esküvő, temetés anyagi oldalát számos félreértés övezi, ezért szeretnénk röviden ebben is útmutatást adni, illetve ezzel kapcsolatos gondolatainkat röviden kifejteni. A félreértések egyik oka az, hogy a keresztény gyülekezetek csak nagyon ritkán függesztenek ki “árlistát” a különböző szolgálatok mellé. Ennek az az oka, hogy nem szeretnének senkit sem kirekeszteni e szolgálatokból. Különösen a temetés esetében, amelynek rendkívül magas technikai költségei vannak, számos szegény ember örül, ha egyáltalán valahogyan ki tudja fizetni elhunyt szeretteinek temetését.

A másik oka az “árlista” hiányának az, hogy az egyház nem szolgáltat, hanem szolgál, és a szolgálatát nem szeretné szolgáltatásként árulni. Ugyanakkor természetesen az egyház működtetésének is van költsége, és ezért ára is. Aki próbált már saját vállalkozást vagy szervezetet üzemeltetni, az fel tudja mérni, milyen költséget jelent egy templom, a hozzátartozó szolgálati lakás és gyülekezeti helyiségek megépítése, fenntartása; illetve a szolgálatban részt vevők munkájának megfizetése. Ezeket a költségeket a gyülekezet saját maga termeli ki. A fentiek figyelembe vételével gyülekezetünk hálával fogad adományokat a különböző szolgálatok idején, de az adományok mértékét mindenkinek a saját lehetőségére és döntésére bízza. Fontosnak tartjuk a szentségeknél, tehát a keresztelésnél és az úrvacsoránál, hogy távol tartsuk azt az érzetet, hogy ezt meg lehet fizetni. Ezért ezeknél a szertartásoknál szeretnénk a pénztől távol maradni.